Om mig – Aukt. Feldenkraispedagog & Gymnastikdirektör

RÖRELSE ÄR LIV, UTAN LIV INGEN RÖRELSE
Idrott, motorik och jag
Jag har levt med idrott och rörelse i större delen av mitt liv. Först spontan lek och idrott.
Sen kombinerade jag aktiv tävlings idrott som tonåring med ledarskap inom idrotten.

1975 Gymnatikdirektör, utbildad på GIH i Örebro. Arbetade sen som idrottslärare i grundskolan under 32 år, fram till 2007.

Jag provade Feldenkrais under en fortbildningshelg för idrottslärare och blev mycket intresserad. Deltog ett par helgkurser då jag själv var skadad och upptäckte effekten i Feldenkrais®. Blev fascinerad, intresserad, hur så lite kunde göra så mycket.
Att jobba med andra delar av kroppen än de skadade hjälpte kroppen.

2001-2005 Utbildning till Feldenkraispedagog i Norge med Beatriz Walterspiel som educational director

Utbildningen förändrade min syn på idrott i skolan.
Mina sista år som idrottslärare präglades av influenser och tänkande från Feldenkrais. Den passar så otroligt väl in med fysisk undervisning för unga.  Det gick att i en liten gymnastiksal med många barn ge individanpassad undervisning. Där inte bara fysiskt och motoriskt kunnande dominerade utan även fantasi och kreativitet för att lösa olika uppgifter.
För mig var viktigt att alla skulle kunna gå därifrån och ha lärt sig något.
Att få se lyckan hos ett barn som lärt sig. Den här biten från skolan saknar jag.
Låt Feldenkrais® ingå som ett moment i skola och förskola.

Har sedan 2005 fortsatt att fördjupa min utbildning både i Feldenkrais i Sverige och ute i Europa med lärare som
Beatriz Walterspiel, Olena Nitefor, Ulrice Apel, Eilat Almagor och Anat Krivine, Jeff Haller. Samtliga väl kända i Internationella Feldenkraiskretsar.

Det som driver och gör Feldenkrais® så intressant för mig är inte bara den hjälp det kan ge vid olika kroppsliga besvär
utan den motoriska och mentala utveckling som sker.
Att kunna utveckla simning, skidåkning, cykling, golf, hur du går, står och sitter osv, med små enkla eller mer avancerade rörelser på golvet kombinerat med individuella lektioner på bänk är otroligt fascinerande.
Att genom åren fortsätta utvecklas och ha verktyg till självhjälp är underbart.
Sedan 2005 har jag arbetat med Feldenkrais både i grupp och individuellt.

I slutet på Feldenkraisutbildningen kom jag i kontakt med SE – Somatic Experiencing® – hur man med hjälp av kroppens egen fysiologi kan lösa trauman, fysiska och emotionella. Plötsliga oväntade händelser/trauman kan sätta sig djup i kroppen. För att verklig läkning ska ske måste både intellekt och kropp förstå att det är över.
De flesta av våra trauman reglerar sig själv, men ibland kan vi behöva få hjälp på traven.

2012-2014 Utbildning till SEP – Somatic Experiencing Practitionar genom Tramaheling ApS i Danmark med Raja Selvam och Steven Hoskinsson som lärare

För mig var detta en fantastisk utbildning och jag ser med förväntan fram emot att få dela min kunskap med er.
Då rörelse, känslor och tanke hänger så intimt ihop är detta en bra väg som ger fler verktyg att förbättra kroppens funtioner och livet.

2015- Vidareutbildning SE/Trauma: Masterclass i Organic Intelligence® med Steven Hoskinson.


Fotografering och jag
Alltsen jag fick min första Kodak instamatic kamera i början på 60-talet har jag fotograferat. Med så småningom mer avancerade kameror. Tog mycket svart-vitt och stod under många år i mörkrummet och såg bilderna växa fram.
Då det digitala kom plockade jag ner min förstoringsapparat och övergick successivt till den nya tekniken.

Jag har gått ett antal verktygskurser med inriktning på digital bildbearbetning, färgjustering och utskrift på Fotohögskolan, Götebogs Universitet.

Jag hjälper dig gärna med förstoringar och restaureringar av gamla fotografier. Jag tar även fotouppdrag och kan leverera från fotografering till färdig produkt.